Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) Çağrısı Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve/veya Çeşit Geliştirme
Proje Adı Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) Çağrısı Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve/veya Çeşit Geliştirme Çağrı No 1007-GTHB-2017-02
Proje Numarası 1007-GTHB-2017-02
Para Birimi TL
Son Başvuru Tarihi 09/06/2017
Son Başvuru Saati 17:00
Başvuru Dili Türkçe
Başvurunun Yapılacağı Ülke Türkiye
Başvurunun Yapılacağı İl Ankara
Yararlanıcı Ülke
  • Türkiye
Yararlanıcı İl
  • Tüm Türkiye
Başvuru Sahipleri
  • Gerçek Kişiler
  • Kamu Kurum ve Kuruluşları

Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) Çağrısı Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve/veya Çeşit Geliştirme Çağrı No 1007-GTHB-2017-02

Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kamu Kurumları Araştırma Ve  Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı)

Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) Çağrısı

Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve/veya Çeşit Geliştirme

Çağrı No 1007-GTHB-2017-02

Müşteri Kurum

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çağrı Açılış Tarihi:20.04.2017

Çağrı Kapanış Tarihi 09.06.2017 17:00

Tanımlar

  • Proje Yöneticisi Kuruluş (PYÖK) Birden fazla yürütücü kuruluşun yer aldığı projelerde, proje  yönetiminden sorumlu kuruluşu ifade eder.
  • Proje Yürütücüsü Kuruluş (PYK) Proje hazırlama ve proje yürütme, beceri, deneyim ve altyapısına sahip; projenin yürütüldüğü kamu Ar-Ge birimini, üniversiteyi ve/veya özel kuruluşu ifade eder.
  • Proje Sonuçları Uygulama Planı (PSUP) Müşteri kurum tarafından hazırlanarak TÜBİTAK’a sunulan ve projede elde edilmesi öngörülen çıktıların kullanımına ilişkin uygulama programını gösteren taahhüt belgesini ifade eder.
  • Sonuçların Sürekliliğinden Sorumlu Proje Yürütücüsü Kuruluş (SPYK) Projede elde edilecek bilgi ve kazanımların sürekliliğini sağlamaktan sorumlu proje yürütücüsü kuruluşu ifade eder.
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen ve ekte verilen kuruluşlardan PYÖK olacak kuruluş aynı zamanda SPYK olacaktır.

Çağrı Amacı

Lahanagiller, marul, ıspanak, havuç ve soğan türlerinde özel sektörün kullanımına uygun yerli hat ve/veya çeşitlerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Çağrıya İlişkin Özel Şartlar

  • Projede geliştirilecek çıktıların üretiminin sağlanması amacıyla 1007 Programı mevzuatına uygun nitelikte özel kuruluşun yürütücü kuruluş olması gerekmektedir.
  • Elde edilecek bilgi ve tecrübenin sürekliliğinin sağlanması ve yeni projelerin oluşması için üniversite/ler ve/veya kamu Ar-Ge merkez/leri projede yürütücü kuruluş olarak yer almalıdır.
  • II.Aşama değerlendirme sonrası desteklenmesine karar verilen projeye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca ekte bilgileri sunulan kuruluşlardan biri yönetici kuruluş (PYÖK) olarak eklenecektir. Ekte belirtilen diğer kuruluşlardaki araştırmacılar söz konusu PYÖK altında yer alacaktır. Kuruluşların altyapısı ve çağrı kapsamında yapabileceği çalışmalar dikkate alınarak, sorumlu olacağı iş paketleri proje başvurusunda belirtilmelidir. Başvuru sahiplerinin söz konusu kuruluşlar ile rekabet eşitliğini bozacak bir iş birliği ve iletişim içinde olmaması gerekmektedir.
  • Ekte yer alan kuruluşlar dışında Bakanlığa bağlı herhangi bir Enstitü/Ar-Ge birimi/merkezi proje önerilerinde yürütücü kuruluş olarak yer alamayacaktır.
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen ve PYÖK olacak kuruluş, başvuru sonrası Sonuçların Sürekliliğinden Sorumlu Yürütücü Kuruluş (SPYK) olarak eklenecektir.
  • Lahanagiller için sunulan tekliflerde; beyaz baş lahana hariç olacak şekilde ülkemiz için ekonomik değeri yüksek olan türler tercih edilmelidir.
  • Islah aşamalarında biyoteknolojik yöntemlerden azami ölçüde yararlanılması beklenilerek, bu şekilde hazırlanan proje teklifleri tercih edilecektir.
  • Projelerde geliştirilecek hat ve/veya çeşitlerin yaygın kullanılan mevcut hat ve çeşitlerden  verim ve kalite parametreleri bakımından rekabet edebilir/daha iyi olması hedeflenmelidir.

Proje Niteliği

• Prototip/sistem/pilot tesis

• Model/süreç/yöntem geliştirme

• Teknoloji birikim

Hedeflenen Çıktılar Teknik İsterler

Marul

• Bremiye başta olmak üzere ekonomik yönden önemli derecede verim kayıplarına sebep olan hastalıklara dayanıklı,

• Erken sapa kalkma eğilimi olmayan, Lahanagiller (Kırmızı baş lahana, brokoli, karnabahar vb.)

• Erken sapa kalkma eğilimi olmayan,

• Sitoplazmik erkek kısırlık sistemi (CMS) ile tohumluğu üretilebilen,

• Fusarium başta olmak üzere ekonomik yönden önemli derecede verim kayıplarına sebep olan hastalıklara dayanıklı,

Havuç

• Erken sapa kalkma eğilimi olmayan,

• Sitoplazmik-genetik erkek kısırlık sistemi (CMS)

ile tohumluğu üretilebilen

Ispanak

• Erken sapa kalkma eğilimi olmayan,

• Mildiyö başta olmak üzere ekonomik yönden önemli derecede verim kayıplarına sebep olan hastalıklara dayanıklı,

Soğan

• Erken sapa kalkma eğilimi olmayan,

• Sitoplazmik-genetik erkek kısırlık sistemi (CMS) ile tohumluğu üretilebilen,

• Kısa gün soğanlarında erkencilik, uzun gün soğanlarında en az diğer yaygın ticari çeşitler kadar depolamaya uygun (Dayanma süresi, depolama koşulları ve kayıplara bağlı olarak belirtilmelidir), yerli hibrit hat ve/veya çeşitler hedeflenmelidir.

BAŞVURU DOKÜMANLARI VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Elektronik başvurusu yapılan projelerin başvuru sürecinin tamamlanması için aşağıdaki belgelerin ıslak imzalı olarak 03.03.2017 tarihine kadar TÜBİTAK evrak sistemine kayıt ettirilmesi gerekmektedir (Tüm başvuru çıktısı basılı olarak gönderilmemelidir).

Elektronik başvuru çıktısında yer alan proje yürütücüsü ve PYK adına üst düzey yetkili tarafından ıslak imzalı (Üniversiteler için rektör, kamu Ar-Ge birimleri için birimin bağlı olduğu üst düzey yönetici veya bu makamların yetki verdiği yardımcıları, özel kuruluşlar için imza sirkülerinde belirtilen en geniş imza yetkisi olan kişi veya kişilerce imzalanmalıdır.) kabul ve taahhüt beyanları sayfaları;

  • Ar-Ge Yeteneği Değerlendirme Formu,
  • TÜBİTAK Başkanlık Onay Yazısı (Proje ekibinde TÜBİTAK Merkez/Enstitülerinden  yürütücü/ araştırmacı/ danışman bulunması halinde),
  • Ticaret Sicil Gazetesi (Özel Kuruluşlar için),
  • İmza sirküleri (Özel kuruluşlar için)

• Elektronik başvurusu yapılan projeler için ıslak imzalı belgelerin TÜBİTAK evrak sistemine son kabul tarihine kadar kayıt ettirilmemesi veya eksik sunulması durumunda elektronik başvuru yapılmış olsa dahi başvuru tamamlanmamış sayılarak değerlendirmeye alınmadan iade edilecektir.

• Yapılan başvurunun çağrı şartlarına ve 1007 Programı Mevzuatı ’na uygun olmaması durumunda projeler değerlendirmeye alınmadan iade edilecektir. Proje başvurularının proje yürütücüsü, araştırmacılar ve danışmanların Projelerde Görev Alabilme Limitleri ile Proje Personeli Destek Üst Limitleri dikkate alınarak hazırlanması gerekmektedir.

• Çağrı şartlarına uygun projeler I. Aşama Proje Önerisi Değerlendirme Formu ‘na göre elektronik başvuru dosyası üzerinden değerlendirilecektir.

Proje Süresi

1007 Programı kapsamında sunulan projelerin Ar-Ge süresi en fazla 48 aydır.

Proje Destek Bütçesi

Personel (yürütücü, araştırmacı, danışman, bursiyer), makine-teçhizat, sarf malzemesi, hizmet alımı ve seyahat giderleri %100 oranında desteklenmektedir. Özel kuruluşların seri üretim amacıyla da kullanılabilecek makine-teçhizat talepleri en fazla %40 oranında desteklenmektedir. Ayrıca, proje bütçesinin %10’u oranında kurum hissesi ve %20’sini geçmemek üzere Bilgi ve Kazanımların Sürekliliği Bütçesi verilmektedir.

Kimler Müşteri Kurum (MK) Olabilir?

Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklar ile bağlı, ilgili ve ilişkili kurum/kuruluşları MK olabilirler. Ancak bu kuruluşların ana hizmet birimleri MK olamaz.

Kimler Proje Yürütücüsü Kuruluş (PYK) Olabilir?

Üniversiteler, kamu Ar-Ge birimleri, özel kuruluşlar veya bunların oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından proje başvuruları yapılabilir.

Kimler Projede Görev Alabilir?

Proje Yürütücüsü, Araştırmacı (yurt dışı araştırmacı hariç), Danışman ve Yardımcı Personel

Proje ekibinde yer alacak yürütücü, araştırmacı veya danışmanların;

Üniversite personeli olmaları durumunda; doktora/tıpta uzmanlık derecesine sahip olmaları ve proje konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olduklarını gösteren çalışmalarının (yayın, proje, rapor, vb.) olması gerekmektedir.

Kamu kurumları veya özel kuruluşlarda çalışmaları durumunda; uzmanlığı konusunda en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları ve proje konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olduklarını gösteren çalışmalarının (yayın, proje, rapor, vb.) olması gerekmektedir.

Herhangi bir kuruluşta çalışmayan emekliler, proje teşvik ikramiyesi (PTİ) almamak şartıyla proje ekibinde araştırmacı veya danışman olarak görev alabilirler. Emeklilerin, proje yürütücüsü olarak görev alabilmeleri için mutlaka herhangi bir kuruluşta tam zamanlı olarak çalışıyor olmaları gerekmektedir.

Bursiyer

Türkiye’de kurulu yüksek öğretim kurumlarında Lisansüstü  (Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora)  eğitimlerine devam etmekte olan “öğrenciler” veya öğrenci statüsündeki “Araştırma Görevlileri” ile doktoralı olup herhangi bir kurum/işyerinde çalışmayan, 40 yaşını doldurmamış olan ve doktora/tıpta uzmanlık derecesinin alındığı tarih ile ilgili programın son başvuru tarihi arasında kalan sürenin 5 yıldan fazla olmaması koşulunu sağlayan kişiler ise doktora sonrası bursiyer olarak proje ekibinde yer alabilirler.

Kimler Projede Görev Alamaz?

Kamu kuruluşları için müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, hastane yöneticisi, başhekim ile üniversiteler için rektör, rektör yardımcısı, dekan, başhekim ve genel sekreter 1007 Programı projelerinde proje ekibinde yer alamaz

Islak imzalı belgelerin gönderileceği posta adresi:

TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG)

Tunus Cad. No: 80, 06100, Kavaklıdere/Ankara

İrtibat Noktası

Dilber AYHAN, +90 312 468 53 00/1310, dilber.ayhan@tubitak.gov.tr

Ahmet Haşim TOSLAK, +90 312 468 53 00/1306, ahmet.toslak@tubitak.gov.tr

Çağrıya ilişkin sorularınızı 1007-KAMAG-FORUM alanında yer alan çağrı başlığı içeriğine yazabilirsiniz.