3001 - Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 2017 Yılı
Proje Adı 3001 - Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 2017 Yılı
Proje Numarası 3001
Maksimum Hibe Bütçesi 60000
Para Birimi TL
Son Başvuru Tarihi 29/12/2017
Son Başvuru Saati 17:00
Başvuru Dili Türkçe
Başvurunun Yapılacağı Ülke Türkiye
Başvurunun Yapılacağı İl Ankara
Yararlanıcı Ülke
  • Türkiye
Yararlanıcı İl
  • Tüm Türkiye
Başvuru Sahipleri
  • Gerçek Kişiler

3001 - Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 2017 Yılı

Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

Programın amacı, Ar-Ge projesi hazırlama ve yürütme kültürünün yaygınlaşmasını sağlamak için, ARDEB tarafından desteklenen projelerde yürütücü olarak görev almamış olan, üniversite, kamu kurum/kuruluşu veya özel kuruluşlardaki araştırmacıların sunacakları Ar-Ge projelerini desteklemektir.

Proje Süresi

Proje süresi en fazla 24 aydır.

Proje Bütçesi

2016 yılı için, Başlangıç Ar-Ge Projeleri destek üst limiti (Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ)* ve Kurum Hissesi hariç) yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın toplam 60.000 TL’dir.

Yurt içi/yurt dışı bilimsel toplantılara katılım/çalışma ziyareti amaçlı seyahatler için 10.000 TL’ye kadar, proje yayılım giderleri (Proje çıktılarının ilgili paydaşlar ve potansiyel yararlanıcılar ile paylaşılmasına yönelik yapılacak toplantı, çalıştay vb. çalışmalar) için 5.000 TL’ye kadar destek verilmektedir.

* Bu program kapsamında, koşullu olarak PTİ ödemesi yapılmaktadır.

Kimler Başvurabilir?

Proje Yürütücüsü, Araştırmacı ve Danışman

  • Programa yürütücü olarak, daha önce veya başvuruyu yaptığı sırada ARDEB tarafından desteklenen herhangi bir projede yürütücü olarak görev yapmamış olanlar başvurabilir.
  • Proje ekibinde yer alacak yürütücü, araştırmacı ve danışmanların (*);
  • Üniversite personeli olmaları durumunda, (eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışanlar dahil) doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık derecesine sahip olmaları;
  • Kamu kuruluşu veya özel kuruluşlarda çalışıyor olmaları durumunda, en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları gerekir.
  • Programdan yürütücü olarak sadece bir kez yararlanılabilir, aynı anda aynı yürütücü birden fazla proje başvurusu yapamaz.
  • Proje yürütücüsü, projenin yürütüleceği kuruluşun kadrolu personeli olmalıdır.
  • Projedeki katkı oranı %10’un altında olan kişiler araştırmacı olarak görev alamazlar.
  • ARDEB tarafından desteklenen projelerde yürütücü olarak görev alan araştırmacılar, projede araştırmacı veya danışman olarak görev alabilirler.
  • Proje yürütücüsü ve araştırmacıların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri gerekir (Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye sınırlarındaki bir kurum/kuruluşta görev yapmak koşulu ile projede yürütücü/araştırmacı/danışman olarak görev alabilir).
  • TÜBİTAK’a bağlı birim ve enstitülerde çalışanlar ile yurt dışı araştırmacılar projede yer alamazlar. Herhangi bir kuruluşta çalışmayan emekliler, PTİ almamak şartıyla proje ekibinde araştırmacı veya danışman olarak görev alabilirler. Emeklilerin, proje yürütücüsü olarak görev alabilmeleri için mutlaka herhangi bir kuruluşta tam zamanlı olarak çalışıyor olmaları gerekmektedir.
  • Bir projede danışman yer alabilmesi için projenin özel uzmanlık gerektiren konu ya da konularının olması ve bu hususun proje önerisinde gerekçeli olarak belirtilmesi gerekir. Bir projede görev alacak danışman sayısı o projedeki özel uzmanlık gerektiren konu sayısı ile sınırlıdır.
  • TÜBİTAK Merkez/Enstitülerinde çalışan kişiler bu program kapsamında sunulan projelerde yürütücü/araştırmacı/danışman olarak görev alamazlar.

Bursiyer

  • Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında lisans ve lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitimlerine devam etmekte olan "öğrenciler" veya öğrenci statüsündeki "Araştırma Görevlileri" ile doktora sonrası araştırmacılar bursiyer olarak proje ekibinde yer alabilirler.
  • BİDEB’den tam burs alan Lisansüstü ve Doktora Sonrası Bursiyerler için projeden de ek burs ödemesi yapılabilir. BİDEB bursu ve projeden yapılacak ek burs ödemesinin toplamı, belirlenen aylık burs limitlerini aşamaz. BİDEB’den kısmi burs alanlara projeden ayrıca burs ödemesi yapılmaz. TÜBİTAK’ın desteklediği herhangi bir projeden burs alanlar ise, ikinci bir projede bursiyer olarak görev alamazlar.

Lisans bursiyerlerinde aranan koşullar:

  • Herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama,
  • Türkiye’de kurulu bir yükseköğretim kurumunun lisans programında 3. sınıf ve üzeri öğrencisi olmak,
  • Üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, hazırlık hariç önceki yılların ağırlıklı genel not ortalamasının en az 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65 olması veya bölümünde hazırlık sınıfı hariç önceki yıllara ait ağırlıklı genel not ortalamasında ilk %20 lik dilime girilmiş olması.
  • ​(Öğrencinin sınıfta kalması durumunda bursu kesilir. Bir projede aynı anda en fazla 2 (iki) lisans öğrencisi bursiyer olarak yer alabilir.)

Doktora Sonrası Araştırmacı bursiyerlerinde aranan koşullar:

  • Doktoralı olup herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama,
  • Doçent ve üstü akademik unvana sahip olmama,
  • Doktora/tıpta uzmanlık derecesinin alındığı tarih ile ilgili programın son başvuru tarihi arasında kalan sürenin 7 yıldan fazla olmaması.

Yabancı Uyruklu Yüksek Lisans/Doktora bursiyerlerinde aranan koşullar:

  • Yüksek lisans bursiyerlerinin 30 yaşın altında olması (**),
  • Doktora bursiyerlerinin 35 yaşın altında olması (**).

(*) Danışman: Projenin özel uzmanlık gerektiren tali konularından birinde bilgisinden yararlanılan araştırmacı veya uzman.

(**) Başvuru yılının ilk günü itibariyle, belirtilen yaşların doldurulmamış olması.

(***) Uluslararası projeler ve 1000 projeleri belirtilen kotaya dahil değildir.

Kimler Proje Yürütücüsü Olamaz?

Rektör, Rektör Yardımcısı, Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Hastane Yöneticisi, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı; başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda proje yürütücüsü olarak, TÜBİTAK’ta görevli olan Grup Yürütme Komitesi ve Danışma Kurulu üyeleri ise; başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda, proje yürütücüsü veya danışman olarak görev alamaz, ancak en fazla 2 (***) projede araştırmacı olarak görev alabilirler.

Başvuru Tarihleri

Başvurularda herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Yıl boyunca başvuru yapılabilir.

Basılı olarak gönderilmesi gereken belgelerin online başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en geç 14 (on dört) gün içerisinde aşağıda belirtilen iletişim adresimize ulaştırılmış olması gerekmektedir.

E-Başvuru

Online başvuru yapabilmek için ARBİS bilgileriniz ile http://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr adresine giriş yapabilirsiniz. ARBİS hesabınız yoksa, http://arbis.tubitak.gov.tr adresine girerek oluşturabilirsiniz.

İletişim Adresi:

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı

Tunus Cad. No:80 06100 Kavaklıdere-ANKARA