KOSGEB’den Marka ve Patent Başvurularına Özel Destek Uygulaması

KOSGEB’den Marka ve Patent Başvurularına Özel Destek Uygulaması

 

İşletmelerin rekabet güçlerini geliştirmek için önemli destekler sunan KOSGEB, mevzuatında yaptığı son değişiklikle “Sınai Haklar” (Marka, Patent, Tasarım) destekleri uygulama yönetmeliğindeönemli bir değişikliği uygulamaya aldı.

 

 
Yeni uygulama ile, KOSGEB veritabanında yer alan işletmelere, sınai haklar alanında yaptıkları harcamalarında, başvuruları henüz belgeye bağlanmamış ise ilgili destektalebinde bulunma hakkı sağlandı. 
 
Konuyla ilgili uygulama yönetmeliğinde; “Destekbaşvurusu yapmadan önce ilgili kurum/kuruluşlar ile patent/marka vekillerine başvuru ve ödeme yapmış işletmeler, program süresi içinde belge almaları kaydıyla başvuru yapabilirler. Bu durumda yapılan ödemelerin tarihlerine bakılmaksızın bu ödemeler destekkapsamında değerlendirilir.”  olarak tarif ediliyor. 
 
Destek Patent İcra Kurulu Üyesi Hasan Gedik konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Sınai Haklar desteği uygulamasının önemine değinerek, üretimde katma değere önem veren KOBİ'lerin, yurtdışı marka tescili harcamaları yanında, Ar-Ge çalışmaları sonunda elde ettikleri buluşlarını ve yeniliklerini koruma altına almak için yapacakları patentharcamalarına da desteködemesi alabileceklerini belirtti. 
 
Destek ödemesi için ilk müracaat anında sınai mülkiyet hakları desteğinde KOSGEB veritabanında yer alma şartı bulunmuyor. Fakat işletmelerin desteklerden yararlanması için vakit kaybetmeden müracaatı belgeye bağlanmadan önce KOSGEBveritabanına giriş başvurusu yapması gerekiyor. 
 
Sınai Haklar Desteği için Başvuru, Henüz Belge Çıkmamış ise Yapılabiliyor
Gedik, açıklamasında sınai mülkiyet hakları desteğinden istifade etmek için “yurtiçi marka tescil belgesi” sahibi işletmelerin “yurtdışı marka tescil harcamalarına” verilen desteklerden yararlanabileceğini, bunun yanında, veritabanına giriş öncesi desteğe konu olacak yurtiçi ve yurtdışı patentfaydalı modelendüstriyel tasarım tescil harcamalarının desteklenebilmesiiçin başvuruların henüz belgeye bağlanmamış olması gerektiğini ifade etti.
 
Sonuç olarak destek almak isteyen işletmelerin, KOSGEB veri tabanında yer almasalar dahi tescil başvurularını yapmalarında bir engel olmadığını belirten Gedik, işletmelerin sınai haklar desteğinden yararlanmak amacıyla başvuru sonrası KOSGEBveri tabanına giriş için beklemeden başvuru yapması gerektiğinin altını çizdi.