Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmalarının Kazananları Belli Oldu

Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmalarının Kazananları Belli Oldu

-A+A

Üniversitemiz İmalat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Alper Köle ve Onur Yüce, TÜBİTAK Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması’nda “Karbondioksit Lazer Rezonatör (Işın Üretici) Tasarımı ve Prototipi” projesiyle ikincilik elde etti.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığına (BİDEB) bağlı Yarışmalar Grubu tarafından üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması, 2241 Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması ve 2242 Üniversite Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışmasına bu yıl 532 proje başvurusu yapıldı. Bu projeler arasından ön inceleme ve dış danışman değerlendirmesi sonucunda seçilen 154 proje, Final Sergisine katılmaya hak kazandı. Selçuk Üniversitesi Müzesinde düzenlenen Final Sergisinin ardından, Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Konferans Merkezinde yapılan ödül töreninde, dereceye giren projeler açıklandı.

Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmasında 3; Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışmasında 2; Üniversite Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışmasında 3 olmak üzere toplamda 8 Proje Birincilik Ödülünü kazandı.

Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmasında 2; Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışmasında 2; Üniversite Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışmasında 4 Proje olmak üzere toplamda 8 Projeye İkincilik Ödülü verildi.

Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmasında 5; Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışmasında 2; Üniversite Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışmasında 4 olmak üzere toplamda 11 Proje Üçüncülük Ödülüne layık bulundu.

Ödül töreninde TÜBİTAK Başkan Yardımcısı V. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin Gök, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Cumhur Çökmüş birer konuşma yaptılar. Törene Konya 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hv. Plt. Tuğgeneral Fidan Yüksel, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, BİDEB Başkan Yardımcısı V. Nursel Üstünsoy ve BİDEB Yarışmalar Grubu Koordinatörü Müjdat Engin katıldılar.

532 Başvurudan 154’ü Finale Kaldı, 27’si Dereceye Girdi

2017 yılında yarışmalara toplam 532 başvuru yapıldı. Bu projelerden 154’ü Final Sergisine katılmaya hak kazandı. İlgili alanlardaki akademisyenlerden oluşan jüriler tarafından değerlendirilen projelerden 27’si ödüle layık bulundu.  Birincilik ödülü için10.000 TL, ikincilik ödülü için 7.500 TL, üçüncülük ödülü için 5.000 TL para ödülü veriliyor. Ayrıca projelerin akademik ve sanayi danışmanları da para ödülü ile destekleniyor.

Ülkemizin Gereksinimleri Doğrultusunda Yarışmalara Yeni Kategoriler Eklendi

Üniversite öğrencilerini ülkemizin ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda çalışmalar yapmaya yönlendirmek amacıyla düzenlenen bu yarışmalara, 2017 yılında ülkemizin gereksinimleri göz önünde bulundurularak yeni kategoriler eklendi. Yarışmaların zenginleştirilmesi amacıyla, 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmasına mevcut dört kategorinin yanında “Akıllı / Sürdürülebilir Şehirler” ile “Çevre ve Enerji Teknolojiler” olmak üzere iki yeni kategori eklenerek toplam kategori sayısı altıya yükseltildi. 2242 Üniversite Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışmasında ise “Güvenlik Uygulamaları” ve “Sanal Gerçeklik” kategorileri bu yıl ilk kez başvuruya açılarak, mevcut dört kategori ile birlikte toplam kategori sayısı altıya ulaştı.  İki kategorisi bulunan 2241 Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri yarışmasının kategorilerinde bu yıl değişiklik yapılmadı.