TÜBİTAK Destekli Projeler Veri Tabanı


Bilimsel yayınlara ve araştırma verilerine çevrimiçi erişim günümüzde bilim yapmanın, teknolojik yenilik yaratmanın, ekonomik ve insani gelişmenin en önemli koşulu haline gelmiştir. TUBİTAK ULAKBİM, 1990 yılların başından beri bu amaçla Ulusal Veri Tabanları oluşturma faaliyetlerini yürütmektedir. Bu kapsamda, 1965 yılından günümüze kadar sonuçlanmış olan projelerin sonuç raporlarının tam metinlerine “
TÜBİTAK Destekli Projeler Veri Tabanı”ndan ücretsiz erişim sağlanmaktadır.  

Bilindiği gibi Avrupa Komisyonu (AK) bilimsel araştırma çıktılarına herkesin erişebilmesini ‘Açık Bilim’in vazgeçilmez bir bileşeni olarak görmekte ve Ufuk 2020 çerçevesinde desteklenen tüm hakemli yayınlara açık erişimi zorunlu kılmaktadır. Açık Erişim (AE) kamu kaynaklarıyla desteklenen bilimsel araştırma çıktılarına herkesin ücretsiz olarak erişebilmesi anlamına gelmektedir.

TÜBİTAK Avrupa’daki Açık Erişim Alt Yapısı ile bütünleşmek ve Ufuk 2020 araştırma fonlarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için bilimsel yayınları ve araştırma verilerini de içeren, standartlara uygun bir Açık Bilim altyapısını kurmuş, konuyla ilgili TÜBİTAK Açık Bilim Politikası 14 Mart 2019 tarihinde TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

https://search.trdizin.gov.tr/tr/proje/ara linkinden erişim sağlanan ve 2000 yılından beri herkese açık olan “TÜBİTAK Destekli Projeler Veri Tabanı”ndan proje numarası, başlık, yürütücü/araştırmacı/danışman adı, yıl ve anahtar kelime bazında tarama yapılabilmektedir. 21.824 proje kaydının yer aldığı veri tabanından projelerin tam metni ile birlikte görüntülenme, indirilme sayıları ile projeden çıkan yayın bilgilerine de erişim sağlanmaktadır. Proje sonuç raporlarına şayet varsa ambargo sürelerinin bitiminde erişim sağlanmaktadır. Ambargo süreleri proje yürütücüsünün talebi doğrultusunda uzatılabilmektedir. ARDEB Gruplarından SAVTAG (TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu) ve KAMAG (Kamu Araştırmaları Destekleme Grubu)’a ait projeler güvenlik nedeni ile veri tabanında yer almamaktadır.