Biyomedikal Mühendisliği son sınıf öğrencilerinin bitirme projeleri patentlenmesi programı

Biyomedikal Mühendisliğinde bitirme projeleri sergilendi

Karabük Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü işbirliği ile  Biyomedikal Mühendisliği son sınıf öğrencilerinin bitirme projeleri sergilendi.

Kulliye Karabük

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mühendislik Fakültesi fuaeye alanında insan yaşamını kolaylaştıran araç ve gereçlerin yer aldığı KBÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin bitirme projelerinden oluşan proje sergisi açıldı.

Serginin açılışına KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Karabük Ağız ve Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Ahmet Ustaoğlu, Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdris Kabalcı, Teknoloji Transfer Ofisi Modüller Sorumlusu Fatih ŞENGÜL ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Toplamda 22 projenin yer aldığı sergide; ‘ev tipi nabız ölçüm cihazı’, ‘omega 3 ölçümü yapan biyosensör’, ‘beynin elektriksel aktivitesini ölçen EEG prototip cihazı’, ‘portatif damar görüntüleme aracının tasarımı ve üretimi’, ‘doku onarımı için biyouyumlu 3B biyopolimerik malzemelerinin geliştirilmesi’, ‘medikal cihaz otomasyon sistemi’ gibi projeler sergilendi.

Serginin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof Dr. Mustafa Yaşar yapılan çalışmaların sanayiye aktarılmasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Biz öğrencilerle varız. Bizim öğrencilerimizin başarıları süreklilik arz ediyor. Bu çalışmalarımızı bir de sanayiye aktarabilirsek çok mutlu olacağım. Yaptıklarınızı, bilgilerinizi bir şekilde sanayiye aktarın, aktarın ki bu milletin geleceği parlak olsun.’’

Söz konusu serginin KBÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nün ilk sergisi olduğunun altını çizen Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdris Kabalcı, “Kaliteli öğrenci varsa ürün çıkar. Dolayısıyla biz de bu kapsamda elimizden geleni Biyomedikal Mühendisliği olarak ortaya koyuyoruz.” diye konuştu.

Karabük Ağız ve Dış Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dt. Ahmet Ustaoğlu da yaptığı konuşmada, sergide yer alan projeleri çok beğendiğini ifade etti.

Doç. Dr. Ali Gelir: Üniversite-sanayi iş birliğindeki kısırlığın sebebi, üretim yapılan yerlerde AR-GE’nin olmaması

İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Gelir, serginin açılışının ardından Hamit Çepni Konferans Salonu’nda bir sunum gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Gelir konuşmasında, üretim yapılan yerlerde AR-GE bölümünün muhakkak kurulması gerektiğine vurgu yaparak şunları kaydetti:

“AR-GE yoksa üretimin de çok fazla anlamı yok ve kısa bir süre sonra üretim de kısır bir döngüye girecektir. Ben ülkemizde ki üniversite sanayi iş birliğindeki kısırlığın, istenen seviyeye gelememesinin altında yatan sebebin bu olduğunu düşünüyorum. Sanayi dediğimiz kesimde AR-GE’ye yeterince önem verilmediği için üniversiteden çıkar fikir onlarda yeterince karşılık bulmuyor.”

Doç. Dr. Ali Gelir “Yüz Bölgesindeki İzlerin Tespit ve Analizi (YÜBİTA), Kafatası Travmalarına Bağlı Kemik Eksikliklerinde Defektin Tespiti ve Yüzey Alanının Hesabı için geliştirilen cihaz, IR Görüntüleme Sistemleri” gibi İstanbul Teknik Üniversitesinde yapılan çalışmaları da öğrencilerle paylaştı.

Son olarak Adres Patent Üniversiteler Direktörü Seval Yılmaz da marka ve patent konusunda öğrencilere sunum gerçekleştirdi.ve akabinde Teknoloji Transfer Ofisi destekler konusunda bilgilendirme sunumlarını yaptılar.