KARABÜK ÜNİVERSİTESİ
DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA PROGRAMI (DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA PROGRAMI)
UYGULAMA YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 – (1) Bu Yönergenin amacı Doktora Sonrası Araştırma Programının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Karabük Üniversitesi bünyesinde yürütülmektedir.
(2) Genç öğretim üyelerini ve araştırmacıları, konularında uzmanlaşmış öğretim üyeleriyle ortak araştırma yapmaya teşvik etmek ve öğretim üyeleri ile araştırmacılar arasındaki bilimsel etkileşimi artırmak.
Kapsam
Madde 2 – (1) Doktora Sonrası Araştırma Programı, yurt içi veya yurt dışındaki herhangi bir üniversitede öğretim görevlisi olarak görevlendirilmiş veya kamu veya özel bir kurumda çalışan araştırmacının, doktorasını tamamladıktan sonra doktora yapması esasına dayanan bir programdır. , Karabük Üniversitesi doktora sonrası araştırma programında geçici olarak görev almakta ve Karabük Üniversitesi'nde bir öğretim üyesinin danışmanlığında doktora sonrası araştırmalar yürütmektedir.
İlişki
MADDE 3 – (1) Bu Yönerge 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 – (1) Yönergede;
KBÜ Doktora Sonrası Araştırma Programı,
KBÜ AK: Karabük Üniversitesi Araştırma Koordinatörlüğü
KBÜ BAP : Karabük Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri
Rektörü : Karabük Üniversitesi Rektörü,
Üniversite : Karabük Üniversitesi,
Senato : Karabük Üniversitesi Senatosu,
Yönetim Kurulu : Karabük Üniversitesi Yönetim Kurulu
İfade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Temel İlkeler, POSTDOC Başvuru, Değerlendirme ve Uygulama Koşulları
Temel İlkeler POSTDOC
Madde 5 – (1) Doktora sonrası araştırmacının POSTDOC'a katılabilmesi için, kendisine atanmış doktora derecesine sahip bir çalışan olması gerekir. yurt içi veya yurt dışındaki herhangi bir üniversitenin personeline veya kamu veya özel bir kurumda görev yapmış olanlara. Bir kamu üniversitesindeki öğretim elemanlarının POSTDOC kapsamında çalışabilmeleri için 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 39. maddesine göre personelinin bulunduğu üniversite tarafından Karabük Üniversitesinde görevlendirilmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu durum mümkündür. Özel üniversitelerin ve yurt dışındaki üniversitelerin kadrolarında yer alan öğretim üyelerinin, Karabük Üniversitesi'ndeki üniversiteleri tarafından geçici olarak görevlendirilmeleri halinde POSTDOC araştırmacısı olmalarına yönelik düzenleme yapılmıştır.
Ulusal veya uluslararası resmi veya özel kurumlarda çalışan doktora derecesine sahip personel de bağlı oldukları kurum tarafından Üniversitede geçici olarak görevlendirilmeleri halinde POSTDOC araştırmacısı olabilirler.
POSTDOC Başvuruları ve Değerlendirme
Madde 6 – (1) POSTDOC başvuru ve değerlendirme süreci aşağıdaki gibidir:
a) POSTDOC Adayı Başvuru Koşulu: POSTDOC adayının doktorasını son 5 (beş) yıl içinde tamamlamış olması gerekir. Adayın bağlı olduğu üniversite veya üniversitede doktora sonrası araştırma yapabilmek için gerekli izinleri alması zorunludur. Devlet üniversitelerinde kadro bulunduran öğretim üyelerinin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 39. maddesinde aranan şartların tamamını taşımaları gerekmektedir. Kamu veya özel kurumlarda çalışan doktoralı araştırmacıların görev yaptıkları kurumun mevzuatında yer alan gerekli tüm şartları taşımaları gerekmektedir. izin almak amacıyla bağlı bulunulmaktadır.
b) Başvuru: POSTDOC başvuru süreci her yıl POSTDOC araştırmacı talebinin Üniversite bünyesinde belirlenmesi ve duyurulması ile başlar. POSTDOC araştırmacılarıyla iş birliği yapmak isteyen üniversite öğretim üyeleri taleplerini POSTDOC Danışman Formu'nu doldurarak iletirler. POSTDOC'a katılmak isteyen araştırmacılar, POSTDOC Aday Başvuru Formunu doldurarak başvurularını yaparlar.
c) POSTDOC'un Başlatılması : Başvurular, talepte bulunan öğretim üyesi tarafından değerlendirilir ve çalışılacak POSTDOC araştırmacısı belirlenir. POSTDOC araştırmacısına danışmanlık yapacak öğretim üyesi, araştırmacının araştırmacı ile birlikte çalışacağı araştırma projesine ilişkin detaylı İş Planı ve takvimini hazırlayarak ilgili Anabilim Dalı başkanının ve/veya onayına sunar. Enstitü Anabilim Dalı Başkanı ve Dekan ve/veya Enstitü Müdürü.
Onay veren birim, KBU-POSTDOC araştırmacısına sağlayacağı ofis, bilgisayar, altyapı vb. olanakları belirterek KBÜ Araştırma Koordinatörlüğü'ne başvurur. Üniversite Rektörlüğü, hazırladığı İş Planı ile POSTDOC araştırmacısının görev yaptığı üniversite veya kuruma yazılı olarak başvurur ve araştırmacının Üniversitede geçici olarak görevlendirilmesini talep eder. Kendi üniversitesi veya kurumu tarafından Üniversiteye görevlendirilen araştırmacı POSTDOC kapsamında çalışmalarına başlar.
POSTDOC Başvuru Koşulları
Madde 7 – (1) POSTDOC'a dahil edilecek danışman ve araştırmacılara ilişkin düzenlemeler aşağıdaki gibidir:
a) POSTDOC Danışmanının Sorumlulukları: POSTDOC araştırmacısına danışmanlık yapan ve ortak çalışmalar yürüten öğretim üyesi, araştırmacının ihtiyaçlarının karşılanması ve izlenmesi konusunda araştırmacıya destek olacaktır. Öğretim elemanı, POSTDOC ile ilgili her türlü talebi bağlı olduğu enstitünün anabilim dalı aracılığıyla KBÜ Araştırma Koordinatörüne bildirecektir. POSTDOC danışmanı, POSTDOC araştırmacısının araştırması sırasında ihtiyaç duyduğu laboratuvar altyapısının ve sarf malzemelerinin temininden sorumludur. Danışman başvuru sırasında hazırladığı iş planında hangi projeden ve gerekli fırsatları nasıl karşılayacağını belirtmelidir.
b) POSTDOC Araştırmacısının Sorumlulukları: POSTDOC araştırmacısı Üniversitenin kural ve düzenlemelerine uymak zorundadır. Araştırması sırasında danışmanıyla birlikte hazırladığı iş planına göre araştırmasını sürdürmekle yükümlüdür. POSTDOC araştırmacısının araştırmaya tam zamanlı katılması bekleniyor. Ancak danışmanın uygun görmesi halinde haftanın belirli günlerinde görevlendirilen araştırmacılar da POSTDOC'a kabul edilebilir. Araştırma sonuçlarını usulüne uygun olarak kayıt altına alır, belgelendirir ve araştırma sürecinde hazırladığı raporları danışmanın onayı ile Araştırma Koordinatörüne sunar. POSTDOC kapsamında gerçekleştirilen çalışma sonucunda ortaya çıkabilecek akademik yayınlarda araştırmacının, çalıştığı kurumun/üniversitenin adresiyle birlikte çalışmanın yapıldığı kurum olarak Üniversiteyi belirtmesi gerekmektedir. Çalışma sonucunda patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve teknik bilgi gibi fikri hak konusu olabilecek ürünler söz konusu olduğunda Karabük Üniversitesi öğretim üyelerine uygulanan yükümlülükler POSTDOC araştırmacısı için de geçerlidir. .
c) POSTDOC Araştırmacısına Sağlanan Olanaklar : Başka bir üniversitede öğretim üyesi olan POSTDOC araştırmacısına Üniversite Ziyaretçi Akademik Personel Kimlik Kartı, diğer POSTDOC araştırmacılarına ise Misafir Araştırmacı Kimlik Kartı verilir. Tam zamanlı araştırma yapan POSTDOC araştırmacıları, imkanlar ve mevzuatın elverdiği ölçüde akademik ve sosyal olanaklardan yararlanır. POSTDOC araştırmacılarına sunulacak olanaklar (misafirhane vb.) üniversitenin olanakları ile sınırlıdır. Gerektiğinde POSTDOC araştırmacıları Yabancı Diller Yüksekokulu ve lisansüstü programlardan misafir öğrenci olarak ders alabilirler.
d) POSTDOC Süresi:POSTDOC kapsamında yapılacak çalışmanın süresi bir yıldır. Başarılı bir çalışmanın bir yıl içinde tamamlanamaması durumunda, araştırmacının bağlı olduğu üniversite veya kurumun uygun görmesi şartıyla bir yıla kadar ek süre verilebilir. Sürenin uzatılmasında ve üniversite olanaklarından (misafirhane vb.) yararlanma önceliğinin belirlenmesinde araştırmacının akademik performansı (yayınlar vb.) dikkate alınır. Bu bağlamda yürütülen araştırma projesinin çıktılarının bir rapor halinde ilgili Karabük Üniversitesi Araştırma Koordinatörlüğüne sunulması gerekmektedir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hukuka Aykırı Durumlar
MADDE 8 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Senato ve Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
Madde 9 – (1) Bu Yönerge Karabük Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.(?)
Yürürlük
Madde 10 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Üniversite Rektörü yürütür.